piątek, 20 stycznia 2012

Pierwsza japońska whisky

W 1923 roku Shinjiro Torii, założyciel Suntory i ojciec japońskiej whisky, zbudował pierwszą destylarnię w dolinie Yamazaki. Użyte w niej zostały kadzie miedziane do destylacji whisky ze słodu jęczmiennego, była to pierwsza tego rodzaju destylarnia poza granicami Szkocji.

Lokalizacja gorzelni to obrzeża dawnej stolicy Japonii, Kyoto. Budynki stoją w pobliżu krajobrazoweg...o ogrodu, nieopodal wspaniałej szintoistycznej świątyni. Tutejszy nastrój skłonił Sen no Rikyu, twórcę ceremonii parzenia herbaty chanoyu, do założenia pierwszej herbaciarni. Jednak to co zachwyciło Shinjiro Torii to czyste wody, różnorodność klimatu i wysoką wilgotność - idealne warunki dla dojrzewania dobrej whisky.

Obecnie Suntory YAMAZAKI jest najpopularniejszą whisky w Japonii i bardzo cenioną single malt przez koneserów whisky na całym świecie. Suntory YAMAZAKI jest eksportowane do ponad 25 krajów, w tym do Stanów Zjednoczonych.

Yamazaki Single Malt 18 YO
Pełna, okrągła whisky o zdecydowanym charakterze. Nieco tajemnicza, ciemna, pachnąca wiśniami i egzotycznymi przyprawami. Miękkie tło o kwiatowym aromacie oraz odcieniem toffi harmonizuje całość. Finisz długi pozostawiający słodki posmak z domieszką sherry oraz lekkim muśnięciem dębiny.

Wszystko to sprawia, że whisky ta cieszy się wielką popularnością.

Przypominamy że w trakcie naszych prezentacji możecie Państwo cieszyć się aromatem i smakiem tej zjawiskowej whisky.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz